Vad är en mobilapplikation?

En mobilapplikation, oftast kallad för app, är en typ av programvara som är avsedd att köras på en mobil enhet, till exempel en smartphone eller surfplatta. Mobila applikationer förser användare ofta med liknande tjänster som de som finns på datorer.

Apps är generellt små, individuella programvaruenheter med begränsad funktion. Denna användning av programvara har populariserats av Apple och dess App Store, som säljer applikationer för iPhone, iPad och iPod Touch. Eller Google play för androidanvändare.

En mobil applikation kan också vara känd som en webb-app, online-app eller smartphone app. Mobila applikationer är ett steg bort från de integrerade mjukvarusystemen som finns i datorer. Istället ger varje app en begränsad och isolerad funktionalitet såsom ett spel, kalkylator eller mobil surfning. Applikationer kan också ha undvikit multitasking på grund av de begränsade resurser som finns i hårdvaran i mobila enheter. Istället får konsumenten handplocka vad man vill ha installerat i sin smartphone.

Mobil applikationsutveckling

Som en del av utvecklingsprocessen, är Mobile User Interface (UI) Design också en viktig del i skapandet av mobila applikationer. Användaren är ofta i fokus för interaktion med sin enhet, och gränssnittet innebär komponenter av både hårdvara och mjukvara. Sammantaget är målet för designen avseende Mobile UI främst ett begripligt, användarvänligt gränssnitt. Användargränssnittet av mobila appar bör t.ex. minimera antalet tangenttryckningar och vara uppgiftsorienterad.

Från början var ”App” bara ett samlingsnamn för alla fristående bit av en programvara som körs på toppen av en dators operativsystem – på samma sätt som Microsoft Word körs ovanpå operativsystemet Windows.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 5 =